3 kg batang keladi
1 biji kelapa
2 helai daun kunyit
2 batang serai
2 keping asam-keping
garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 gm kunyit hidup
7 biji cili padi
2 sb udang kering
1. Batang keladi dilesetkan kulit luarnya dan dipotong 2" panjang. Basuh bersih dan rebus hingga lembut. Lepas itu bilas dan toskan supaya getahnya hilang.
2. Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat. Lepas itu diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.
3. Masukkan bahan kisar dan santan cair ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
4. Kemudian baru dimasukkan santan pekat, batang keladi, serai , daun kunyit, asam keping dan garam. Kacau-kacaukan selalu supaya tidak pecah minyak. Bila dah nampak mendidih sedikit, tutup api.
No comments:
Post a Comment