Saturday, June 11, 2011

Sardine Roll - bakar




300 gm tepung gandum
120 gm butter sejuk
1/2 st garam
150 ml air ais
1 biji telur - putih untuk lekatkan roll dan kuning untuk sapu atas roll

Inti
2 tin sardin (tin kecil)
1/2 biji cili merah - cincang
1/2 biji bawang besar - cincang
1/2 st garam

Lecek sardin bersama sedikit sosnya.  Gaul bersama cili merah, bawang besar dan garam.

Untuk doh pastri :
Gaul tepung dan garam hingga rata.



Kemudian masukkan butter sejuk ke dalam tepung itu.  Gaul dan ramas butter bersama tepung itu hingga menjadi seperti serbuk roti.  

Akhir sekali masuk air sejuk sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.  Uli lebih kurang 1/2 jam.



Canai pastri setebal 3mm dan potong 2"x 3 1/2".  Isi dengan inti sardin dan digulung.



Sapu dihujungnya dengan putih telur dan lekatkan. Cucuk-cucukkan dengan lidi atau dikelar permukaannya dengan pisau.




Letak atas dulang pembakar dan sapu dengan kuning telur.  Bakar hingga masak dan kekuningan.




No comments:

Post a Comment