Wednesday, February 7, 2018

Minyak Kelapa, Tahi Minyak dan Sambal Tahi Minyak




Dulu aku pernah post cara buat Sambal Tahi Minyak tapi hari ini aku post sekali lagi cara menyediakan tahi minyak itu.  Ini cara yang arwah mak aku buat minyak kelapa.  Bukan pakai santan biasa.

4 biji kelapa parut
2 helai daun pandan

1.  Kelapa parut itu digoreng hingga kekuningan dan ringan.
  

2.  Lepas itu perahkan dengan 2 liter air.  



3.  Masuk dalam santan yang telah diperah itu ke dalam kuali.  Maka bermulalah proses memasak minyak kelapa dan tahi minyak.  Proses ini memakan masa lebih kurang 3-4 jam jugaklah.



4.  Bila dah mula terbit minyak dan tahi minyak dah menjadi, masukkan daun pandan.   Masak lagi sampai tahi minyak itu garing sikit.  Minyak itu akan berwarna kekuningan.



5.  Bila tahi minyak itu dan garing, bolehlah toskan minyak itu.  Minyak kelapa itu boleh digunakan untuk memasak dan tahi minyak itu boleh dimasak Sambal Tahi Minyak.




Cara Memasak Sambal Tahi Minyak
Tahi minyak
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 sb cili kisar
2 sb ikan bilis
20 gm asam jawa
3/4 cawan air
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 biji cili merah
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Bawang merah, bawang putih, serai, daun kunyit dan cili merah dihiris.  Asam jawa diramas dengan 3/4 cawan air itu. 



2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.



3.  Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.

4.  Lepas itu masukkan tahi minyak, ikan bilis, air asam jawa, serai dan daun kunyit.  

5.  Akhir sekali masuk garam dan cili merah.  Bila dah pekat sikit, tutup api.









No comments:

Post a Comment