Saturday, June 25, 2022

Sambal Cili Padi Terung Pipit



100 gm terung pipit
1/2 cawan cili padi
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sb belacan
1/2 cawan ikan bilis
1 keping asam-keping
minyak masak dan garam secukup rasa

1.  Terung pipit diketuk sedikit dengan lesung batu.  Lepas tu rebuskan terung pipit itu bagi buang rasa pahitnya.  Toskan.
2.  Cili padi, bawang putih, bawang besar dan belacan digoreng dengan 1st minyak hingga cili layu.  Kemudian ditumbuk bahan goreng itu.
3.  Panaskan minyak secukupnya dan tumiskan bahan tumbuk bersama ikan bilis dan asam keping hingga pecah minyak.
4.  Akhir sekali masukkan terung pipit dan garam.  Gorengkan lagi hingga garing sedikit dan angkat.




No comments:

Post a Comment