Friday, January 15, 2021

Telur Geprek



2 biji telur
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah

Sambal geprek :
*10 biji cili merah
*10 biji cili padi merah
*10 biji cili padi hijau
*2 biji tomato
*6 ulas bawang merah
*4 ulas bawang putih
*1 sb belacan bakar
2 biji limau kasturi
1/2 cawan minyak

Lauk sampingan :
Sup rebusan ayam
Tempe goreng
Tauhu goreng
Timun
Salad

1.  Untuk sediakan telur :
Pukul telur sedikit dengan garam dan lada sulah.  Panaskan minyak dalam kuali dengan api besar.  Tuangkan telur ke dalam minyak panas itu dan goreng hingga garing.  Telur itu boleh dibahagi dua.  
  
2.  Untuk sediakan sambal geprek :
Cili merah dibuang biji dan dipotong pendek.  Tomato dibuang empulurnya dan dipotong kecil.  

Panaskan minyak dan gorengkan bahan bertanda * hingga layu.  Keluarkan bahan goreng itu dan sejukkan sekejap.  Kemudian ditumbuk atau dikisar kasar tanpa air.

Akhir sekali tuangkan minyak panas (lebihan menggoreng cili tadi) ke dalam sambal itu.  Perahkan jus limau.  Perasakan garam, gula dan gaul rata.


Hidangkan bersama nasi putih dan lauk-lauk tambahan yang lain.




No comments:

Post a Comment