Monday, December 25, 2017

Pasta Spiral Masak Sup Tomato dan Ayam Cajun




200 gm pasta spiral
2 keping dada ayam
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 cawan daging cincang
50 gm capsicum hijau
50 gm capsicum merah
1 cawan sup tomato kimball
2 sb minyak untuk menumis
sedikit serbuk oregano
2 sb rempah cajun
garam secukup rasa

1.  Rebus pasta spiral hingga lembut tapi kenyal (al-dente).  Toskan.

2.  Bawang putih dicincang.  Bawang besar dan capsicum didadu.  Dada ayam digaul dengan rempah cajun.

3.  Panaskan minyak dan masak ayam hingga masak dan garing.  Ketepikan.  Bekas minyak menggoreng ayam tadi ditumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.

4.  Masuk daging cincang, capsicum hijau dan merah.  Tumis hingga daging bertukar warna kecoklatan.  

5.  Kemudian masukkan sup tomato dan garam.  Bila mendidih, masukkan pasta tadi.  Gaul rata dan tutup api.

5.  Bila menghidang taburkan serbuk oregano dan letakkan ayam cajun di atasnya.




No comments:

Post a Comment