Tuesday, December 12, 2017

Kuih Bombay

credit to Kak Z



Bahan A :
150 ml air
250 gm gula pasir
secubit garam

Masak bahan ini sehingga gula larut.

Bahan B :
1 batang serai
1" kunyit hidup
5" kulit kayu manis
1/4 st jintan manis
3 helai daun pandan
200 ml air

Serai dan kunyit dibakar.  Lepas itu kisarkan semua bahan ini hingga halus dan tapis. 



Bahan C :
250 gm tepung gandum
150 ml santan
2 biji telur
sedikit pewarna hijau

1.  Satukan semua bahan C.  

2.  Lepas itu masukkan bahan A dan bahan B.  Whisk hingga sebati.  

3.  Lepas itu tapis.  Masukkan sedikit pewarna hijau bagi mendapatkan warna yang menarik.

4.  Panaskan acuan di atas api dapur.  Masukkan 2 sb minyak dan biarkan hingga minyak benar-benar panas.  



5.  Kemudian tuangkan adunan 3/4 acuan.  Taburkan bijan dan bakar dalam oven dengan api atas bawah pada suhu 180C.

6.  Masak hingga kuih menjadi garing di permukaannya.  Pusing-pusingkan acuan itu supaya kuih itu masak rata.







No comments:

Post a Comment