Friday, November 26, 2021

Kek Planta Marble Lorek Atas



2 cawan tepung gandum
1 st baking powdwr
1/4 st garam
1 cawan planta
1 cawan gula halus
4 biji telur
1 st esen vanila
1 sb susu pekat
sedikit pewarna unggu & hijau

1.  Ayak tepung gandum, baking powder dan garam.  Ketepikan.
2.  Pukul planta dan gula hingga kembang.
3.  Masuk telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
4.  Masuk pula esen vanila dan susu pekat.  Pukul lagi.


5.  Asingkan 1 cawan dari adunan itu dan dicampurkan dengan pewarna unggu.  1 sb dicampurkan dengan pewarna hijau.
6.  Sapukan planta dalam acuan saiz 7" dan alas dengan baking paper.  
7.  Letak 2 sb adunan asal di tengah acuan.  Letak pula 1 sb adunan unggu ditengah adunan asal itu.  Cucukkan sikit dengan sudu atau hentak perlahan acuan itu supaya adunan itu rata lapisannya.  Ulang cara itu hingga selesai.  Tapi tinggalkan dalam 1/2 cawan adunan asal dan 1 sb adunan unggu.


8.  Kemudian masukkan perlahan baki adunan asal itu merata diatas permukaan marble tadi.  Ratakan dengan sudu atau spatula.
9.  Akhir sekali ambil pencungkil gigi atau chopstik dicecahkan pada adunan unggu dan lorekkan corak bulatan atas permukaan kek itu supaya nampak macam corak bunga atau ikut kreativiti sendiri.  Manakala adunan hijau tadi dilorek bentuk daun atau ikut corak sendiri.


10.  Bakar kek pada suhu 150C selama lebih kurang 50 minit atau hingga kek masak.  Kek ini sememangnya kena masak dengan api perlahan dan agak lama.  Kalau tak hendak permukaan kek terlalu kuning kecoklatan, boleh tutup dengan lapisan aluminium foil.




No comments:

Post a Comment