Tuesday, July 11, 2017

Kek Carrot Kayu Manis



250 gm tepung gandum
1 st soda bikarbonat
2 st baking powder
1 st serbuk kayu manis
1 st garam
4 biji telur
250 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
1 cawan gajus cincang
200 gm carrot - diparut

1.  Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder, serbuk kayu manis dan garam.  Ketepikan.


2.  Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu.

3.  Masuk minyak jagung dan pukul lagi hingga sebati.

4.  Masuk pula campuran tepung dan gaulkan hingga sebati.  


5.  Akhir sekali masukkan gajus cincang dan carrot.  Gaulkan lagi hingga rata.


6.  Sapukan acuan dengan planta dan tabur rata sedikit tepung gandum.  Kemudian masukkan adunan tadi.


7.  Bakar pada suhu 170-180C lebih kurang 45 minit untuk acuan besar.  Jika guna acuan kecil-kecil bakar lebih kurang 25-25 minit.



No comments:

Post a Comment