Friday, December 7, 2018

Umbut Kelapa Masak Lemak


Dah berpuluh tahun tak makan umbut kelapa ni.  Ada bahagian tertentu yang sedap dimakan mentah, lemak-lemak rasanya.  Arwah mak aku dulu suka masak lemak.


400 gm umbut kelapa
2 batang serai
1 biji kelapa
3 cawan air
1 asam keping
garam secukup rasa

Bahan kisar :
7-8 biji cili padi
2 sb udang kering
2" kunyit hidup
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih


1.  Umbut kelapa dipotong nipis dan direbus hingga empuk.  Kemudian toskan.

Kelapa parut diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 2 cawan air dijadikan santan cair.


2.  Masukkan bahan kisar, santan cair dan serai dalam periuk.  Didihkan dengan api perlahan sambil dikacau-kacau supaya tidak pecah minyak.

3.  Lepas itu masukkan pula santan pekat, asam keping dan garam.  Biar ia mendidih perlahan-lahan.  Gunakan api perlahan.  

Kuah masak lemak ni mestilah pekat.





No comments:

Post a Comment