Sunday, September 23, 2018

Sambal Tumis Petai Berkulit




5 papan petai
1 cawan cili kisar
1 sb asam jawa
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan dikisar atau ditumbuk kasar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 st belacan

1.  Petai dikikis kulit luarnya dengan pisau bagi menghilangkan sedikit rasa pahitnya.  Lepas itu potong mata petai itu sebiji-sebiji bersama kulitnya.   Asam jawa dibancuh dengan air dan tapis bijinya.



2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan belacan yang dikisar atau ditumbuk tadi.  

3.  Bila dah naik bau, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.



4.  Lepas itu masuk air asam jawa, petai dan garam.  Masak hingga mendidih.  Kalau terlebih air, masak hingga pekat sedikit. 










No comments:

Post a Comment