Tuesday, February 20, 2018

Puff Inti Kentang & Carrot





2 keping pastry puff
2 sb butter dicairkan

Inti :
200 gm kentang
100 gm carrot
100 gm bawang besar
2" kulit kayu manis
1 st serbuk paprika
1 st serbuk lada hitam
1 st jintan manis
1 sb jus lemon
1 sb minyak zaitun
1 pokok daun sup 
garam secukup rasa

1.  Kentang dan carrot didadu kecil.  Daun sup dihiris.
2.  Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar bersama kulit kayu manis hingga naik bau.
3.  Masuk serbuk paprika, serbuk lada hitam dan jintan manis.  Tumis sekejap.
4.  Lepas itu masuk kentang dan carrot.  Tutup kuali supaya kentang dan carrot cepat empuk dengan wap masakan itu.


  
5.  Akhir sekali masukkan jus lemon, daun sup dan garam.  Gaul rata.  Angkat.


6.  Pastry puff dipotong 6 bahagian.  Letak inti ditengahnya dan tutupkan di bahagian atasnya dengan sekeping lagi pastry puff.  Tekankan di keliling puff itu dengan garfu.  Kemudian sapukan di permukaan puff itu dengan butter cair.  Susun puff atas dulang pembakar dan bakar puff pada suhu 160C hingga masak kekuningan.



No comments:

Post a Comment