Monday, December 4, 2017

Kuih Cara Berlauk




Bahan A :
200 gm daging kisar
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 sb rempah kari
2 sb minyak untuk menumis
2 biji cili merah - dihiris
1 pokok daun sadri - dihiris halus
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan separuh dari cili merah hiris tadi.  Tumis hingga naik bau.  
2.  Masuk rempah kari bersama sedikit air dan ditumis lagi hingga garing.
3.  Masukkan daging kisar dan tumis lagi hingga daging bertukar warna coklat.
4.  Akhir sekali masuk garam dan daun sadri.  Biar sekejap dan tutup api.

Bahan B :
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 biji telur
1 st minyak masak
1/4 st garam
sedikit pewarna kuning ataupun serbuk kunyit

Bahan C :
1 helai daun pandan - diikat pendek
sedikit minyak masak

1. Satukan semua bahan A dan dipukul dengan whisk hingga adunan sebati.  Tapiskan.



2.  Sapukan acuan dengan minyak masak menggunakan daun pandan yang diikat tadi.  Panaskan acuan atas api dapur gas hingga minyak itu panas.

3.  Masukkan adunan ke dalam acuan dan letakkan 1 st inti daging (Bahan A) tadi di tengahnya bersama sedikit daun bawang dan sehiris cili merah.

4.  Tutupkan acuan kuih dengan tudung periuk dan masak 3-4 minit.  



                  

No comments:

Post a Comment