Thursday, October 12, 2017

Rempeyek Ikan Bilis





1 cawan ikan bilis kasar
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan santan cair
1 st air kapur
1 sb cili flakes
1 sb garam
1 liter minyak

Bahan kisar :
3 sb ketumbar
3 sb jintan manis
1 sb jintan putih

1.  Satukan semua bahan dan gaul sebati dengan whisk hingga tidak ada tepung yang bergentel.



2.  Panaskan minyak dalam kuali besar dan letakkan acuan rempeyek di tengah kuali berisi minyak itu hingga panas.

3.  Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan letakkan beberapa ekor ikan bilis.  Letakkan perlahan-lahan acuan itu di permukaan minyak panas.  Jangan tenggelamkan dulu acuan itu.  Biarkan hingga bahagian tepi-tepi adunan itu masak sedikit.  



Lepas itu barulah ditenggelamkan acuan berisi adunan itu hingga adunan itu lekang dari acuan.  Gorengkan kuih itu hingga garing.



Acuan itu pula dipanaskan semula dalam minyak panas sebelum dimasak kuih seterusnya.



4.  Goreng hingga garing dan toskan.






No comments:

Post a Comment