Sunday, September 17, 2017

Masak Lemak Sayur Beremi



400 gm sayur beremi 
2 keping tauhu
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan air
2 batang serai
1 st serbuk kunyit
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 biji cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb geragau kering


1.  Bersihkan sayur beremi.  Patah-patahkan dalam 2" panjang. Rendam sekejap dalam air garam dan toskan.  


Tauhu dipotong 4.  Serai dititik.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.

2.  Masukkan bahan tumbuk, santan cair, serai, serbuk kunyit dan sayur beremi dalam periuk.  Masak hingga mendidih sambil dikacau-kacau.

3.  Kemudian masukkan santan pekat dan garam.  Kacau-kacaukan supaya tidak pecah minyak.  Masaklah dengan api perlahan.  Bila dah mendidih sedikit tutup api.




No comments:

Post a Comment