Saturday, September 30, 2017

Masak Lemak Putih Sayur Pucuk Labu



500 gm sayur pucuk labu
2 batang serai
1 biji kentang
1 biji cili merah
1 kotak santan
2 cawan air
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 sb geragau kering


1.  Sayur pucuk diambil bahagian pucuk yang lembut.  Siatkan bahagian luar kulit dibahagian batangnya.  Daunnya yang agak berbulu digesek sedikit agar daunnya juga akan menjadi lembut sedikit.  Basuh dan toskan.


Serai dititik dan kentang dibelah 4.  Cili merah dihiris.

2.  Masukkan bahan tumbuk, serai, kentang, separuh dari santan kotak itu dan air ke dalam periuk.  Masaklah dengan api perlahan hingga mendidih.

3.  Kemudian masukkan sayur pucuk labu, cili merah dan baki santan tadi.  Masak lagi sambil dikacau selalu hingga sayur lembut dan kuah mendidih tapi jangan sampai pecah minyak.

4.  Akhir sekali masuk garam dan tutup api.





No comments:

Post a Comment