Sunday, August 20, 2017

Masak Lemak Batang Keladi




3 kg batang keladi
1 biji kelapa
2 helai daun kunyit
2 batang serai
2 keping asam-keping
garam secukup rasa

Bahan untuk dikisar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 gm kunyit hidup
7 biji cili padi
2 sb udang kering



1.  Batang keladi dilesetkan kulit luarnya dan dipotong 2" panjang. Basuh bersih dan rebus hingga lembut.   Lepas itu bilas dan toskan supaya getahnya hilang.



2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat. Lepas itu diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.



3.  Masukkan bahan kisar dan santan cair ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.

4.  Kemudian baru dimasukkan santan pekat, batang keladi, serai , daun kunyit, asam keping dan garam.  Kacau-kacaukan selalu supaya tidak pecah minyak.  Bila dah nampak mendidih sedikit, tutup api.




No comments:

Post a Comment