Sunday, October 16, 2016

Tart Kerang




450 gm tepung gandum
250 gm planta
75 gm gula halus
1 biji telur
1 biji kuning telur untuk sapuan atas biskut
jem nenas secukupnya

1.  Planta dan gula halus dipukul hingga kembang.  

2.  Masuk telur dan pukul lagi hingga sebati.

3.  Akhir sekali masuk tepung gandum dan uli hingga doh yang lembut.

4.  Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan bentuk kerang.  Tekankan sedikit di bahagian tengahnya dan masukkan inti jem nenas.  Tutupkan semula dengan doh itu dan kemaskan doh itu.  Kemudian tekankan biskut itu keluar dari acuan.

5.  Sapu permukaan biskut dengan kuning telur yang telah dipukul sedikit.  

6.  Susunkan biskut atas dulang pembakar yang telah disapu dengan planta dan bakar 160C selama 20 minit atau hingga kekuningan.



No comments:

Post a Comment