Saturday, March 26, 2011

Cekodok Pisang




Tak tahu apa nak buat ...hujan-hujan ni rasa lapar je memanjang.  Suzana pulak bawa balik 1 tandan pisang dari kampung.  Lepas bagi kat kawan-kawan masih ada lagi, jadi aku buatlah cekodok pisang. Dah lama betul tak makan cekodok pisang homemade.

Buat cekodok pisang ni gunakan pisang apa pun boleh asalkan yang manis.  Dapat yang masak ranum lagi bagus, bolehlah dikurangkan gula sebab pisang yang masak ranum dah cukup manis.

10 biji pisang emas/embun
1/2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
3 sb gula pasir
garam secukup rasa
2 cawan minyak untuk menggoreng

1.  Lenyek pisang hingga hancur.

2.  Masuk tepung, baking powder, gula dan garam.  Kuantiti tepung boleh ditambah jika perlu bergantung pada kuantiti pisang.  Jika kurang tepung, cekodok akan melekat dan berbentuk macam batu karang pulak.



3.  Panaskan minyak dan jemputkan sedikit adunan cekodok dengan hujung jari ke dalam minyak panas.

4.  Goreng hingga garing.  Toskan.






No comments:

Post a Comment