Saturday, September 10, 2016

Kailan Goreng Ikan Masin




1 ikat sayur kailan
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 batang carrot  - dipotong serong
1 keping ikan parang masin
sedikit air/air rebusan daging atau ayam 
garam secukup rasa

1.  Ikan masin dipotong kecil-kecil tanpa tulang.  Boleh aje gunakan apa saje jenis ikan masin.

2.  Tumis bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga naik bau.  

3.  Kemudian masukkan ikan masin.  Masak sekejap.

4.  Lepas itu masukkan air/air rebusan daging atau ayam bagi mudah melembutkan sayur.  Masukkan sekali sayur kailan dan carrot. 

4.  Akhir sekali masukkan garam.  Bila sayur dah masak, tutup api.






No comments:

Post a Comment