Thursday, August 18, 2016

Biskut Red Velvet



200 gm planta
30 gm shortening
200 gm gula castor
1 biji telur
1 st esen vanila
1 st cuka
1 st pewarna merah
300 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko
50 gm tepung jagung
3/4 st baking soda
1/4 st garam
100 gm coklat chip dan badam

1.  Pukul planta, shortening dan gula hingg sebati.

2.  Masuk telur, esen vanila, cuka dan pewarna merah.

3.  Masuk tepung, koko, baking soda dan garam yang telah diayak bersama.  Gaulkan adunan hingga sebati.




4.  Akhir sekali masuk coklat chip dan badam.  Gaulkan lagi hingga rata.

5.  Ambil 1 sudu adunan tadi dan susunkan di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan planta atau shortening.  Pastikan disusun berjarak kerana biskut akan mengembang.  

6.  Bakar biskut pada suhu 150C selama 15-20 minit. 



No comments:

Post a Comment