Tuesday, August 16, 2016

Ikan Kembung Goreng & Sambal Dabu-Dabu




3 ekor ikan kembung
1 biji limau nipis
serbuk kunyit secukupnya
garam 


Sambal Dabu-Dabu
1 biji tomato - didadu kecil
2 ulas bawang merah - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili padi/cili hijau - dipotong kecil
1 biji limau nipis - diambil jusnya
1 st gula pasir
garam


1.  Ikan kembung dilumur dengan jus limau, serbuk kunyit dan garam.  Biarkan seketika dan digoreng ikan itu.  Ketepikan.


2.  Campurkan semua bahan-bahan untuk sambal dabu-dabu. Panaskan lebihan minyak menggoreng ikan tadi dan diambil 2 sb minyak itu lalu dicampurkan ke dalam sambal dabu-dabu itu.  Gaul sebati semuanya dan bolehlah dihidangkan bersama ikan kembung goreng tadi.





No comments:

Post a Comment