Sunday, April 6, 2014

Aloo Bhaji - Indian Food



200 gm kentang
2 cawan tepung kacang kuda
air secukupnya
garam secukup rasa
1 liter minyak untuk menggoreng


1.  Kentang kena ambil kentang yang bulat dan saiz agak besar.  Kupas kulit dan potong nipis.  Basuh dan toskan.


2.  Tepung kacang kuda dicampur sedikit garam dan dimasukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul.  Adunan mestilah likat supaya boleh salut kentang tu nanti.


3.  Panaskan minyak.  Celupkan kentang ke dalam adunan tepung itu dan masukkan dalam minyak panas.  Goreng hingga garing.  Toskan.





Kentang Asmaradana



2 biji kentang
1 biji bawang besar - dihiris
1/4 cawan ikan bilis
garam secukup rasa
1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan kisar :
1 kuntum bunga kantan
6 biji cili merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan



1.  Kentang dikupas kulit dan dipotong 8 berbaji.  Digoreng dan ketepikan.

2.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.  Bila hampir garing, masuk ikan bilis.  Goreng lagi hingga pecah minyak.  

3.  Akhir sekali masuk kentang yang digoreng tadi bersama bawang besar dan garam.  Masak lagi hingga bawang layu.




Sambal Goreng Berderai




Satu lagi versi sambal goreng yang arwah mak aku selalu buat dulu.  Berderai dan rangup.  Sambal ni kalau tak nak letak ikan bilis pun sedap.

1 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
2" belacan
1/2 cawan ikan bilis 
1 1/2 cawan minyak masak
1 st gula pasir
garam secukup rasa

Bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk kasar dan digaulkan dengan cili kisar.  Tak dicampurkan pun boleh juga. Disebabkan aku ni selalu simpan cili kisar untuk kemudahan aku, tu yang kena tumbuk bawang berasingan. Bawang tu tak perlu ditumbuk sampai lumat sebab kepingan bawang itu akan membuat sambal itu rangup.

Panaskan minyak.  Masakan ni memang memerlukan minyak yang banyak supaya cili mudah garing berderai.  Bila minyak dah panas, masukkan campuran cili tadi dan digoreng.  


Kalau nak goreng bawang dulu pun boleh.  Goreng sampai naik bau, baru dimasukkan cili kisar bersama belacan.  Tambah minyak jika perlu.





Gunakan api sederhana bagi mengelakkan sambal cepat hangit sebelum garing berderai.  Bila dah hampir garing, masukkan ikan bilis, gula dan garam.  Goreng lagi sambil dikacau-kacau selalu. Ikan bilis jangan dimasukkan terlalu awal kerana ia akan cepat garing dan rasanya tak sedap.



Bila dah garing, tuangkan sambal tu dengan minyaknya sekali dalam penapis besi dan toskan minyaknya.  






Saturday, April 5, 2014

Majlis Perkahwinan Amal Ariff (Lobby)

Artis Amal Ariff juga telah melangsungkan majlis perkahwinannya di Oakleaf Club Bukit Antarabangsa, Ampang.  

Majlis yang telah diatur oleh ibunya, Pn Zarina, sederhana tapi meriah.  Semoga Amal dan isteri hidup aman bahagia hingga ke akhirat...Amiin.















Selamat Pengantin Baru Syuhadah dan Aizie (Poolside)

Satu lagi perkahwinan telah berlangsung di Oakleaf Club, Bukit Antarabangsa.   Ribuan terima kasih diucapkan kepada Tuan Yazid sekeluarga.  Semuga anak dan menantu Tuan Yazid hidup aman bahagia hingga ke Jannah. Amiin.

Terima kasih juga diucapkan kepada geng-geng Tuan Yazid yang sporting.