Friday, February 22, 2013

Tom Kai Ghai



1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar - dihiris
1" lengkuas - dihiris
4 helai daun limau purut
1 biji kelapa parut
2 batang serai - dititik
3 biji cili padi - diketuk//dihiris
1 sb fish sauce
sedikit cendawan
garam secukup rasa

1.  Kelapa diambil 2 cawan santan pekat (perahan pertama) dan 1 cawan santan cair (perahan kedua).  Kalau guna santan kotak, hanya masukkan 2 cawan air sahaja dan terus dimasukkan dalam periuk.  Seperti biasa aku lebih suka gunakan santan yang diperah sendiri.


2.  Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama lengkuas, daun limau purut, serai dan bawang. Biarkan mendidih sambal dikacau.

3.  Masukkan ayam, cili padi dan cendawan.  Kacau-kacaukan dan bila ayam hampir masak, masukkan santan pekat dan cendawan. 

4.  Akhir sekali masukkan garam.  Bila mendidih, tutup api dan masukkan fish sauce.



Orang Thai kata masakan ini adalah sejenis sup.  Tapi kalau di Malaysia ni samalah macam masak lemak putih.  




No comments:

Post a Comment