Tuesday, February 26, 2013

Spaghetti & Sup Carrot



100 gm spaghetti 
1 biji bawang besar - didadu kecil
3 ulas bawang putih - dicincang halus
4" carrot - dipotong nipis 
2 batang carrot - dikisar halus bersama air
1 keping isi ayam 
sedikit serbuk kasar oregano 
sedikit serbuk kasar lada hitam 
1 cawan air rebusan ayam/daging
1 sb sour cream
1 sb minyak zaitun
garam secukup rasa


1.  Ayam dilumur dengan garam dan lada hitam.  Panaskan minyak zaitun dan digoreng/sautee ayam itu hingga nampak garing sedikit. Ketepikan.

2.  Tambahkan sedikit lagi minyak dalam kuali bekas memasak ayam tadi.  Tumiskan pula bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.  

3.  Masukkan pula carrot yang dipotong bersama carrot yang dikisar tadi dan air rebusan ayam/daging.  Boleh tambah air jika perlu tapi jangan terlalu cair.


4.  Bila sup telah mendidih, masukkan garam, serbuk lada hitam dan sour cream.  

5.  Masa menghidang, barulah dituangkan sup carrot itu atas spaghetti.  Letakkan ayam yang digoreng/sautee tadi dan taburkan sedikit serbuk oregano serta daun ketumbar jika ada.



2 comments: