Sunday, February 10, 2013

Sambal Tumis Telur Rebus



3-4 biji telur rebus
1 cawan cili kisar
1 sb asam jawa 
1/2 cawan air
1 biji bawang besar 
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan

1.  Telur yang telah direbus itu dikupas kulitnya dan digoreng hingga garing bahagian luarannya.  Ketepikan.



2.  Asam jawa diramaskan dengan air.  Ketepikan.
  
3.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.  

4.  Masuk cili kisar dan tumis lagi hingga garing.

5.  Masuk pula air asam jawa dan garam.  Masak lagi hingga pecah minyak dan  pekat sedikit.  Jika terlalu pekat, masuk sedikit air.

6.  Akhir sekali masukkan bawang besar.  Bila bawang dah nampak layu, tutup api.

Sambal itu boleh dituangkan di atas telur rebus yang digoreng tadi ataupun dimasukkan telur itu ke dalam sambal lalu digaul rata.



No comments:

Post a Comment