Saturday, February 16, 2013

Potato Frittata



2 biji kentang saiz besar 
1/2 st serbuk lada hitam
1 sb minyak zaitun
1 sb bawang goreng

Sos telur :
2 biji telur
1/2 biji bawang besar - didadu
1 pokok daun bawang - dihiris
1 sb cili flakes
sedikit garam


1.  Kentang dihiris nipis.  Basuh dan toskan.  Lepas itu digaulkan dengan minyak zaitun, lada hitam dan bawang goreng.


2.  Telur dipukul sedikit dan dicampurkan dengan bawang besar, daun bawang, cili flakes dan garam.


3.  Susunkan kentang yang dihiris dalam mangkuk selapis demi selapis sambil diselangkan dengan campuran telur tadi.  Renjiskan sedikit minyak zaitun dipermukaannya.


4.  Kemudian dibakar pada 170C selama 35 minit atau hingga masak.






No comments:

Post a Comment