Friday, February 15, 2013

Biskut Lapis




2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan planta
1/2 cawan gula castor
1 biji telur
1 st esen vanila
1/4 st garam halus
3 sb serbuk koko
(asingkan sedikit putih telur dari sebiji telur itu dan dicampur dengan sedikit air untuk disapu atas doh)

1.  Ayak tepung gandum dan garam.  Ketepikan.

2.  Pukul planta dan gula hingga kembang.


3.  Masukkan telur serta esen vanila.  Pukul lagi hingga sebati.

4.  Akhir sekali masukkan campuran tepung dan diuli hingga sebati.


5.  Bahagi doh kepada 2 bahagian.  Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan digaul sebati.

6.  Jadikan kedua-dua doh blok empat persegi (berasingan) dan dibungkus dengan plastik wrap lalu disimpan dalam peti sejuk lebih kurang 1/2 jam.


Cara membuat lapisan biskut :
1.  Canaikan kedua-dua doh sama saiz dengan ketebalan 3/8".  

2.  Sapukan sedikit putih telur di atas permukaan doh coklat sebagai gam.  Jangan sapu putih telur itu banyak sangat nanti berbau hanyir.  Letakkan pula doh vanila di atasnya.  

3.  Potong dua kepingan doh itu.  Sapukan lagi putih telur di atas salah satu kepingan doh itu.  Letakkan di atasnya kepingan doh yang satu lagi berselang warna.

4.  Barulah dipotong doh itu 3/4" tebal setiap keping.

5.  Bakar biskut pada suhu 160C selama 30 minit.




No comments:

Post a Comment