Thursday, October 4, 2012

Puding Aiskrim



10 gm agar-agar
1 litre air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair
4 cawan aiskrim vanila
1 st esen vanila
2 sb serbuk koko

1.  Masak agar-agar, air dan gula hingga gula larut.

2.  Masukkan aiskrim, susu cair dan esen vanila.  Biarkan ia mendidih.  Tutup api.  



3.  Keluarkan 2-3 cawan puding dan dicampurkan dengan serbuk koko.    

4.  Masukkan adunan susu ke dalam acuan dan biarkan sedikit keras. 

Sekiranya baki adunan itu mengeras sebelum membuat lapisan selanjutnya, panaskan semula atas api kecil.  Kacau-kacaukan supaya adunan itu tidak berketul.  Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air.



5.  Lepas itu lapiskan pula dengan adunan koko.  Bila dah keras 
sedikit, lapiskan pula dengan adunan susu tadi.

6.  Bila lapisan atas itu hampir mengeras, hiaslah ikut suka.







No comments:

Post a Comment