Monday, September 17, 2012

Pengat Labu




400 gm labu 
1 biji kelapa
1 sb biji sagu mata ikan
1/4 cawan gula merah
2 sb gula pasir
garam secukup rasa
2 helai daun pandan

1.  Labu dipotong kiub.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 cawan air dijadikan santan cair. 



2.  Sagu mata ikan dimasak dengan 1 cawan air hingga betul-betul kembang.  Toskan dan ketepikan.



3.  Masukkan labu, santan cair, gula merah, gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih sambil dikacau-kacau supaya tidak pecah minyak.  

4.  Bila labu dah empuk, masukkan santan pekat dan masak lagi hingga mendidih sambil dikacau selalu.  Boleh aje dimasukkan 2 sb tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air bagi menambah kepekatan.

5.  Akhir sekali masukkan sagu mata ikan.  Tutup api.





No comments:

Post a Comment