Friday, September 14, 2012

Masak Lemak Pucuk Labu




500 gm pucuk labu
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan air
1 helai daun kunyit - disiat-siat
2 batang serai - dititik
1 biji kentang - dipotong 8
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
8 biji cili padi
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4" kunyit hidup
2 sb udang kering

1.  Pucuk labu diambil daun, pucuk dan batang yang lembut. Batangnya disiat kulit luarnya yang agak berbulu. Daunnya perlu digesek supaya hilang bulu-bulu didaun itu dan daunnya menjadi lembut. 



2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair. Ketepikan.

3.  Masukkan bahan tumbuk, sayur labu, kentang, serai dan santan cair ke dalam periuk.  Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu hingga mendidih.  Jangan sampai pecah minyak.

4.  Kemudian masukkan santan pekat, daun kunyit dan garam. Kacau lagi sampai mendidih tapi jangan sampai pecah minyak. Akhir sekali masukkan jus limau.  Kacau-kacau dan tutup api.





No comments:

Post a Comment