Friday, September 7, 2012

Kuih Jongkong @ Kuih Bongkok



Bahan A:
1 cawan tepung beras
2 st tepung ubi
5 cawan santan pekat
1st air kapur 
garam secukup rasa
1 helai daun pandan

Bahan B:
1 ketul gula melaka
daun pisang
lidi

1.  Campurkan semua bahan A dan gaul sehingga tidak berbintil.  
2.  Kemudian dimasak di atas api sederhana sambil dikacau.  Proses ni mengambil masa agak lama, hampir 1 jam jugak. 

3.  Masak sehingga adunan nampak berkilat dan mula nampak 
gelembung2 udara.  Tutup api dan biar sejuk.

4.  Gula melaka dihiris atau disagat.  Daun pisang dipotong lebihkurang 9-10".  Satu lagi dalam 3" untuk pembalut luarnya. Kemudian dilap dan dilayurkan atas api agar lembut ketika membungkus kuih. Kalau dapat daun pisang satu pelepah, layur je dulu...lebih senang.


6.  Ambil 1 sb adunan tadi dan diletakkan di tengah daun pisang.  Kemudian letak 1-2 sb gula melaka tadi.  Gula melaka tu biar lebih baru sedap.  Kemudian diambil 1-2 sb lagi adunan tadi dan diletakkan di atas gula melaka tadi. 

7.  Bungkuskan kuih tu seperti di bawah.  Sematkan dengan lidi lalu dikukus selama 20 minit.





No comments:

Post a Comment