Thursday, January 19, 2012

Nasi Limau Purut



2 cawan beras basmathi
2" (10 gm) halia
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 batang serai - dititik
5-6 helai daun limau purut
1 cawan santan
2 cawan air
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
sedikit pewarna hijau

1.  Bawang putih dan bawang merah dihiris.  Halia diketuk. 


2.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau.

3.  Lepas itu masuk serai dan daun limau purut.  Kacau sebentar.


4.  Kemudian masuk beras.  Kacau beras sikit-sikit perlahan-lahan supaya beras tidak patah-patah.

5.  Akhir sekali masuk santan, air dan garam.  Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak. Leraikan nasi sedikit supaya tidak berkerak di bahagian bawahnya.


6.  Kemudian barulah dititikkan pewarna hijau.





No comments:

Post a Comment