Thursday, November 17, 2011

Kuih Ketayap



Kuih ni disebut kuih ketayap atau kuih dadar.  Bahan-bahan untuk buat kulitnya pula ada yang gunakan santan, ada yang gunakan air pandan atau air dengan pewarna hijau aje.  Kalau tak ada santan tu, gunakan air ajelah.  Santan pun pakai sikit aje, nanti membazir pulak kelapa parut tu kalau tak ada kegunaan yang lain.  

Bahan untuk kulit :
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur (saiz kecil)
1 sb minyak
1 1/2 cawan santan
2 1/2 cawan air pandan (3 helai pandan)
1 st garam
sedikit pewarna hijau

1.  Kisarkan daun pandan bersama air dan tapis.

2.  Campurkan semua bahan untuk kulit ketayap.  Gaulkan dengan whisk hingga menjadi beter.  Telur kalau besar, guna separuh aje.


3.  Panaskan kuali dan sapukan dengan sedikit minyak. Kalau guna kuali non-stick, tak perlu gunakan minyak.


4.  Ambil sesenduk beter tadi dan masukkan dalam kuali.   Ratakan cepat-cepat dengan belakang senduk cara bulatan.


5.  Biarkan ia masak sekejap dan angkat.  Tak perlu dibalikkan.



6.  Letakkan inti kelapa di atasnya dan digulung.


Inti kelapa :
2 cawan kelapa parut
20 gm gula melaka/gula merah
1/4 cawan air
2 sb gula pasir
1 helai daun pandan
secubit garam

1.  Masuk air, gula merah dan gula pasir dalam periuk.
2.  Bila gula dah cair, masuk kelapa, garam dan daun pandan.
3.  Masak hingga kelapa lembab-lembab.  Angkat.






No comments:

Post a Comment