Wednesday, November 9, 2011

Daging Dendeng




Ni daging korban yang diberi oleh Kak Filah.  Semua sekali aku masakkan Daging Dendeng ni.

1 kg daging batang pinang
1 labu bawang putih
20 ulas bawang merah
2" halia
1/2 botol kicap lemak manis
1 sb kicap pekat
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa (pekat)

1.  Daging direbus hingga empuk.  Kemudian dipotong nipis dan diketuk dengan lesung batu.




2.  Bawang putih, bawang merah dan halia di hiris nipis.  Kemudian digoreng berasingan hingga kekuningan.



3.  Dengan menggunakan minyak yang sama (kalau banyak kurangkan sikit), gorengkan cili kisar hingga pecah minyak.



4.  Masukkan pula air asam jawa, kicap dan diikuti dengan daging.

5.  Kemudian masukkan halia, bawang putih dan bawang merah goreng tadi.  Tambahlah garam dan gula jika perlu.



6.  Kalau nak daging dendeng yang basah, bila aje mendidih bolehlah dipadamkan api.
     
Tapi jika hendak daging dendeng yang kering, masaklah lama sikit kat bahagian no. 4 tu.  Kalau nak lagi gelap warnanya, tambahlah kicap pekat.





No comments:

Post a Comment