Friday, March 25, 2011

Roti Canai


Percubaan kedua aku buat roti canai ni menjadi akhirnya.  Lembut dan nampak helaian nipisnya di bahagian dalam.  Garing di luar....itulah kegemaran aku.  Kalau tak nak garing, jangan goreng lama sangat.  Cukuplah tu asal dah masak tepungnya.


Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sb susu pekat
1/2 cawan air 
garam secukup rasa
marjerin secukupnya

1.  Gaul tepung dan garam.


2.  Masuk telur.  Gaul dan ramas.


3.  Masuk susu.  Gaul lagi.

4.  Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang lembut.


5.  Bahagi adunan kepada 6 biji dan lumurkan dengan marjerin.  Tutup bekas doh itu dan biarkan doh itu 1-2 jam atau semalaman.  Boleh simpan dalam peti ais.



6.  Ambil dulang dan canai doh itu.  Tarik-tarikkan doh itu supaya nipis.  Kalau terkoyak sedikit tak apa.  Lepas itu jadikan doh itu memanjang dan gulung doh itu.  Kemudian ditekan-tekan doh itu hingga leper sedikit.  



7.  Letak dalam 1 sb minyak dalam kuali dan masak roti canai itu hingga kekuningan.  



No comments:

Post a Comment